Site icon mobil proxy

Diyabetle Sağlıklı Yaşam: Riskleri Tanıyın, Sağlığınızı Koruyun!

diyabetle saglikli yasam riskleri taniyin sagliginizi koruyun I7ZMlhMR

Diyabet Nedir?

Diyabet, insülinin kâfi üretilememesi, tesirinin zayıf olması ya da her iki durumun bir ortada bulunması nedeniyle bedende kan şekeri istikrarının bozulduğu bir metabolik bozukluktur. Bu süreç, genetik yatkınlık, hayat stili faktörleri, obezite ve çevresel etkenlerle birleşerek hastalığın gelişimini tesirler. 

Tip 1 Diyabet

 

Tip 1 Diyabetin Belirtileri;

Tip I diyabetin semptomları çabucak her vakit ansızın ortaya çıkar.

Tip II Diyabet 

Tip II Diyabetin Belirtileri 

Tip II Diyabetin Nedenleri

Tıp II Diyabette Risk Faktörleri

Gestasyonel Diyabet

Gestasyonel diyabet (GD), diyabeti olmayan fakat hamilelik sırasında diyabet gelişen bayanlarda görülen bir durumdur. Çoklukla gebelik sonrasında düzelir, lakin sonraki gebeliklerde yine ortaya çıkma riski bulunur.  

Diyabetin Teşhisi

  1. Kan şekeri ölçümü = AKŞ > 126 mg / dl ise DM
  2. Oral Glukoz Tolerans TESTİ (OGTT) = Akş 100-126 mg/dl. Ortasında olanlara yapılır.
  3. İdrar Şekerinin Kontrolü 
  4. Keton Testi 

 

Diyetisyenin Diyabetteki Rolü Nedir?

Diyetisyenler, diyabetin idaresinde kıymetli bir rol oynar ve şahsa özel beslenme planları oluşturarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. 

Bireylerin beslenme muhtaçlıklarını kıymetlendirir, onlara uygun yemek planları sunar ve hayat stili değişikliklerini benimsemelerine rehberlik eder.

Danışanı ile birlikte çalışarak diyet alışkanlıklarını düzgünleştirir, kilo denetimini takviyeler ve kâfi beslenmeyi sağlar. Bu süreç, karbonhidrat, yağ ve protein üzere makro besinlerin yanlışsız ölçüde ve vaktinde tüketilmesiyle kan şekeri düzeylerinin düzenlenmesini gayeler. 

Diyabetli bireylerin sağlıklı bir hayat sürmelerine katkı sağlamak için beslenme sisteminin yanı sıra nizamlı antrenman yapmaları için de tekliflerde bulunur. 

Hangi Yiyecekler Tüketilmelidir? 

Herhangi bir yiyeceği çok ölçüde tüketmekten kaçının; sağlıklı beslenmenin temelinde istikrar vardır. Bedeninizin muhtaçlık duyduğu besinleri gerçek ölçüde ve vaktinde almak, hiperglisemi ve hipoglisemi risklerini azaltarak kan şekerini denetim altında tutmaya yardımcı olur. Ayrıyeten, bu istikrar hem kısa vadede hem de uzun vadede mümkün komplikasyonların önlenmesine yahut ertelenmesine katkı sağlar.

Yağsız süt, düşük yağ içeriğine sahip olsa da kalorisi bulunmaktadır. Diyet eserleri şekersiz olabilir, lakin bunların içinde bulunan un, yağ ya da meyve şekeri, kan şekeri ve yağ düzeylerinin denetimi için ülkü olmayabilir. Şayet porsiyonlarınızı düzgün bir halde denetim edebiliyorsanız, sevdiğiniz pek çok farklı yiyeceği, istikrarlı bir halde tüketebilirsiniz.

Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diyabetin beslenme tedavisinin gayesi, diyabetli birey için hayat uzunluğu sürdürülebilir ve ülkü bir beslenme planı oluşturmaktır. Bu planın amaçları şunlardır:

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version