Site icon mobil proxy

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu: “Antep fıstığını bir süre tüketmemenizi öneriyorum!”

doc dr kaan yilancioglu antep fistigini bir sure tuketmemenizi oneriyorum LpvULTfw

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve İsimli Bilimler Enstitüsü Biyogüvenlik Anabilim Kolu Lideri Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Dubai çikolatası ile gündemde olan Antep fıstığında “küf ve aflatoksin” argümanlarını kıymetlendirdi.

Antep fıstığında yaşanan bolluk ve düşen fiyatlar…

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, son günlerde Antep fıstığında yaşanan bolluk ve düşen fiyatlara dair ihtarda bulunarak, fıstığın ani biçimde piyasada fazlalaşmasının ardında yatan sebeplerin halk sıhhatini ilgilendiren riskler barındırabileceğine dikkat çekti.

Özellikle yakın vakitte haberlere de mevzu olan aflatoksin meselesine değinen Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Aflatoksin hususu, kimi mantar cinslerinin ürettiği ve insan sıhhati üzerinde önemli olumsuz tesirleri olan bir toksin olarak biliniyor. Denetimsiz halde tüketilmesi halinde bu husus, karaciğer hasarından kansere kadar çeşitli sıhhat problemlerine yol açabiliyor.” dedi.

Halk sıhhati açısından önemli bir risk oluşturabilir

Geçtiğimiz günlerde aflatoksin tespit edilmesi nedeniyle Avrupa’ya ihraç edilen kimi Antep fıstıklarının geri gönderildiğine dair haberlerin gündeme geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Şimdi iç pazarda ucuz fiyata satılmaya başlayan fıstıkların, iade edilen bu eserler olup olmadığı konusunda kaygılarım var. Maalesef bu çeşit durumlarda, ‘dış piyasada satılamayan ve geri dönen eserler iç piyasada tüketiciye sunulabilir mi’ diye endişeler taşıyoruz. Bu durum, halk sıhhati açısından önemli bir risk oluşturabilir, açıkça yurtdışına aflatoksin üzere sebeplerle satılamayan eserlere yurtiçinde ne olduğunun tüketicilerle paylaşılması kaide, besin güvenliği çok kıymetli bir husus” tabirlerini kullandı.

Emin olmadığınız eserlerden uzak durun!

Aflatoksin riski taşıyan eserlerin bilhassa çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha önemli sıhhat problemlerine neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, vatandaşlara Antep fıstığı tüketiminde daha temkinli olmaları davetinde bulunarak, “Sağlığınızı riske atmamak ismine Antep fıstığını bir mühlet tüketmemenizi öneriyorum. Aflatoksin üzere toksik hususların muhtemel zararlarından korunmak için kalite ve güvenilirlik açısından emin olmadığınız eserlerden uzak durun.” dedi.

Aflatoksin nedir?

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, aflatoksin konusunda kamuoyuna kıymetli bir ikazda bulunarak, bu hususun yaygın olarak birtakım küf mantarları tarafından üretilen son derece tehlikeli bir toksin olduğunu belirtti.

Aflatoksinin bilhassa Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus tipi küf mantarları tarafından üretildiğini söyleyen Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, bu toksinlerin çoklukla nemli ve sıcak ortamlarda çarçabuk gelişebildiğini vurguladı.

Besinlerin uygun şartlarda saklanmaması durumunda küflerin süratle çoğalarak toksin üretebileceğini söz eden Yılancıoğlu, bilhassa tahıllar, fındık, fıstık, mısır ve kimi baharatlarda aflatoksin riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Uzun vadeli ve daima tüketim durumunda önemli sıhhat meselelerine yol açabiliyor

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, şöyle devam etti:

“Aflatoksine maruz kalmak, kısa vadede mide ve bağırsak rahatsızlıkları üzere hafif semptomlar gösterse de uzun vadeli ve daima tüketim durumunda daha önemli sıhhat sıkıntılarına yol açabilir. Bilhassa bu toksine uzun mühlet maruz kalan bireylerde karaciğer hasarı ve kansere kadar varan önemli sıhhat sıkıntıları ortaya çıkabilir.”

Karaciğer kanserinin, aflatoksinle uzun vadeli temasın en tehlikeli sonuçlarından biri olduğunu söz eden Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, bu kanser çeşidinin çoklukla tedaviye cevabının güç olduğunu ve ölümcül seyredebildiğini vurguladı.

Aflatoksine bağlı olarak gelişen karaciğer kanseri süratli bir ilerleme gösterebiliyor

Aflatoksinin karaciğer üzerinde yarattığı tahribatın geri dönüşü olmadığını belirten Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Karaciğer kanseri, dünyada en ölümcül kanser tiplerinden biri olarak kabul edilir ve maalesef bu hastalığa yakalanan şahıslar için hayat beklentisi kanserin çeşidine nazaran düşüktür. Aflatoksine bağlı olarak gelişen karaciğer kanseri ekseriyetle süratli bir ilerleme gösterebilir ve teşhis konulduktan sonra hastaların 6 ila 12 ay içinde hayatını kaybetmesine yol açabilir,” dedi.

Fiyatın cazibesine kapılarak sıhhatinizi riske atmayın

Bu nedenle tüketicilere kıymetli bir ihtarda bulunan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, sağlıklı besin tüketiminin ehemmiyetine de dikkat çekerek, “Tükettiğiniz besinlerin üretim şartlarına, saklama ve depolama süreçlerine dikkat edin. Sağlam ve güzel şartlarda saklanmış eserleri tercih etmeye itina gösterin. Bilhassa fıstık üzere riskli eserlerde, fiyatın cazibesine kapılarak sıhhatinizi riske atmayın. Besin güvenliği konusunda şuurlu tüketici davranışları, aflatoksin üzere tehlikelerden korunmak için son derece kıymetlidir.” tabirlerini kullandı.

Son olarak, aflatoksin kontaminasyonunu azaltmak için alınabilecek tedbirler hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Üreticilerin, aflatoksin oluşumunu engellemek için tarla ve depolama süreçlerinde dikkatli olmaları gerekiyor. Tarladan sofraya kadar geçen süreçte her etapta gerekli kontrollerin ve uygun saklama şartlarının sağlanması, bu toksinin insan sıhhati üzerindeki olumsuz tesirlerini büyük ölçüde azaltabilir” formunda kelamlarını tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version